Nie my oupa se roer nie,vuurwapens en lisensies

ʼn Gepaste gesprek om te hȇ rondom erfenis dag is nie net wat die regte kondisie van jou biefstuk behoort te wees voor jy hom van die kole afhaal nie. Selfs nie eers hoekom ons besluit het om kondensmelk in aartappelslaai by te voeg, of teen watter tyd die vuur eintlik al aangesteek behoort te wees nie. Nee, daar behoort ook n draai te wees by jou regte ten opsigte van vuurwapens en watter erfenis aan jou (die gelukkiges onder ons) oorgedra was. Ook die erfenis wat jy self kan laat posvat en eendag aan ander welverdiendes oor te laat. Jag, familie erfstuk, stokperdjie, sport, kollekteerder, en self-verdediging, daar is wel ʼn plek in die son vir jou tipe eienaarskap.

Die vuurwapen kontrole wetgewing van 2000 het dit wel effe meer kompleks gemaak vir aanskaf en oordrag van vuurwapens. Met bietjie geduld is dit darem nie die berg wat almal uitmaak nie. Wel, miskien baie geduld. Iedergeval, dit begin by jou bevoegdheid.

Vuurwapens bevoegdheid

Daar is 5 basiese modules wat jou toelaat om vuurwapens wettiglik te besit:

 1. Kennis en toepassing van die vuurwapen kontrole wetgewing
 2. Hanteer en gebruik van handwapen
 3. Hanteer en gebruik van haelgeweer
 4. Hanteer en gebruik van slot of hand-aksie vuurwapen (lang geweer)
 5. Hanteer en gebruik van semi-outomatiese vuurwapen of karbein

In kort, afhangende van jou  doel moet jy die wetgewing module en een van die ander modules voltooi. Dis aanbevole om soveel modules soos bekostigbaar te doen en almal agter die rug te kry. Al bogenoemde modules word aangebied deur akkrediteerde opleiding verskaffers. Opleiding behels n teoretiese toets komponent volgens handleiding material. Dit word gekoppel met praktiese skietoefening. Indien suksesvol voltooi kry jy jou bevoegdheids bewys, gewoonlik in vorm van sertifikaat, maar hierdie document moet nie met jou SAPS bevoegdheid sertifikaat verwar word nie. Dit is die volgende stap.

SAPS  bevoegdheid aansoek

Nadat mens jou bevoegdheid bewys met aangeduide resultate by die opleiding instansie ontvang het, moet jy aansoek doen by die SAPS vir jou bevoegdheid sertifikaat. Dit behels die voltooiing van die SAPS 517 vorm tesame met paspoort fotos, bewys van verblyf, en minstens drie getuigskrifte. Laasgenoemde om jou as verantwoordelike persoonlikheid te bevestig. Die proses in total kan 3-6 maande neem. Dit moet eers afgehandel word voordat jy enige aansoek om vuurwapen lisensiering kan doen. Die bevoegdheid sertifikaat vanaf SAPS is vir 5 jaar geldig, of (huidiglik) tot die laaste lisensie vir daardie spesifieke vuurwapen tipe in jou besit verval. Let wel, dit is slegs hoe die wet op hierdie oomblik algemeen interpreteer word. Dit mag in nabye toekoms verander tot n vasgestelde tydperk vir hernuwing.

Lisensies

Noudat jy in besit is van jou bevoegdheid sertifikaat kan jy aanbeweeg om ʼn vuurwapen aan te skaf, indien nie reeds het nie. Of om daardie erfstuk by jou ouers oor te neem. Siende dat jy ook die wetgewing dan goed deurgelees het en ter harte ken, sal jy bewus wees dat vuurwapens in meestal vier afdelings lisensieer word – in terme van seksie 13, seksie 15, seksie 16 en seksie 17.

Elke lisensie kom met sekere limitasies. Vir jou self-verdediging handwapen is lisensiering in terme van seksie 13 mees gepas. Dit beteken wel hernuwing elke 5 jaar. Seksie 15 (geleentheid sport of jag gebruik) of seksie 16 (toegeweide jag of sport gebruik) is vir die een of twee erfstukke of daardie addisionele pragstuk wat jou hart begeer. Hernuwing is elke 10 jaar tesame met veilige bewaring en dra kondisie vereistes. Vir die gellukiges onder ons met menigte erfstuk of finansiering vir n hele rits pragstukke, is lisensiering in terme van seksie 17 (privaat kollekteerder) vereis.

In ons volgende blog  sal die verdere lisensie vereistes bespreek word.

-AnjangM

 

 

175 Replies to “Nie my oupa se roer nie,vuurwapens en lisensies”

 1. Hello, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just curious if you get a lot of spam comments? If so how do you protect against it, any plugin or anything you can advise? I get so much lately it’s driving me mad so any support is very much appreciated.

 2. cbd oil from hemp cbd gummies cbd oil cbd oil cbd oil vape cbd oil cbd oil online amazon

  cbd oil cbd oil [url=https://cbdoilnumber1.com]cbd oil cbd oil for pain [/url] cbd todohemp cbd oil for anxiety

 3. Have you ever thought about including a little bit more than just your articles? I mean, what you say is important and all. Nevertheless imagine if you added some great images or video clips to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with images and video clips, this site could definitely be one of the best in its niche. Wonderful blog!| а

 4. Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with a few pics to drive the message home a bit, but other than that, this is magnificent blog. A great read. I will definitely be back.| а

 5. I am really enjoying the theme/design of your web site. Do you ever run into any browser compatibility issues? A couple of my blog readers have complained about my website not operating correctly in Explorer but looks great in Chrome. Do you have any ideas to help fix this issue?| а

 6. Hey would you mind sharing which blog platform you’re using? I’m looking to start my own blog in the near future but I’m having a hard time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique. P.S Apologies for being off-topic but I had to ask!| а

 7. Greetings from Carolina! I’m bored at work so I decided to browse your blog on my iphone during lunch break. I really like the info you provide here and can’t wait to take a look when I get home. I’m amazed at how fast your blog loaded on my mobile .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, great site!| а

 8. Hi I am so grateful I found your blog, I really found you by accident, while I was searching on Aol for something else, Regardless I am here now and would just like to say cheers for a marvelous post and a all round enjoyable blog (I also love the theme/design), I don’t have time to browse it all at the minute but I have bookmarked it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read more, Please do keep up the awesome job.| а

 9. Heya! I realize this is sort of off-topic but I had to ask. Does managing a well-established blog such as yours require a massive amount work? I’m completely new to blogging however I do write in my diary on a daily basis. I’d like to start a blog so I will be able to share my personal experience and views online. Please let me know if you have any kind of suggestions or tips for brand new aspiring bloggers. Appreciate it!| а

 10. Hi would you mind sharing which blog platform you’re using? I’m looking to start my own blog in the near future but I’m having a difficult time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique. P.S My apologies for being off-topic but I had to ask!| а

Leave a Reply

Your email address will not be published.